Jos Teunis voor vrouwen

TED talk

Dr. Lisa Mosconi heeft een doctoraat in neurowetenschappen en nucleaire geneeskunde en is een gecertificeerde integratieve voedingsdeskundige en holistische zorgverlener.

Zij is gespecialiseerd in de transitie van het brein bij vrouwen in de overgang en de symptomen die daarmee samengaan. Voor iedereen die zichzelf niet meer herkent in de overgangsjaren, kijk naar dit filmpje. “Je wordt niet langzaam gek!”

Bekijk de TED talk

Opleiding tot overgangsconsulente

  • Ben je een BIG geregistreerde Verpleegkundige, Verloskundige of Fysiotherapeut en hebben vrouwen met overgangsklachten jouw interesse?
  • Wil je werken in een zelfstandige praktijk of in een huisartsenpraktijk, gezondheidscentrum, arbodienst of menopauzepoli?
  • Wil je lid worden van de beroepsvereniging VVOC?

Geef je dan nu op voor de informatiebijeenkomst op zaterdag 29 juni in Rotterdam!

Lees meer: Opleiding tot overgangsconsulente

Nieuwsuur reportage: Overgangsklachten niet serieus genomen

'Huisartsen laten vrouwen met ernstige overgangsklachten in de kou staan'

Even op de tanden bijten, het hoort nou eenmaal bij deze levensfase. Dat krijgen vrouwen met ernstige overgangsklachten vaak te horen bij de huisarts. Gynaecologenvereniging NVOG en lotgenotenstichting Vuurvrouw vinden dat huisartsen deze vrouwen nu vaak tekort doen.

In maart was er een reportage bij Nieuwsuur over dit onderwerp.

 

De overgang - Het no-nonsense handboek


Vanaf 20 april in de boekwinkel:

José Rozenbroek en Jos Teunis

De overgang
Het no-nonsense handboek

In dit handboek over de overgang vind je alle antwoorden op alle vragen die een vrouw zichzelf stelt - of zou moeten stellen - wanneer zij rond haar 45e (en soms ook eerder) deze onvermijdelijke fase in haar leven bereikt. Wat doen die veranderende hormonen met je lichaam en geest, je relatie en seksleven, je hart en vaten, je huid en haar? Word je er echt dikker, dommer, labieler en lelijker van?

Lees meer: De overgang - Het no-nonsense handboek

Informatie avond 'over de Overgang' in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis

Op dinsdag 6 oktober 2015 is er een informatie avond over de overgang. 

De avond wordt verzorgt door het menopauze team: Dorenda van Dijken gynaecoloog, Bianca van Moorts psycholoog en seksuoloog en Jos Teunis menopauze verpleegkundige.

Tevens zal de cardioloog Jutta Schröder van de Vrouwen hartpoli vertellen over het verhoogte risico op hart -en vaatziekte in relatie tot de levensfase overgang. 

Het osteoporose team zal aanwezig zijn om u te informeren over het risico op osteoporose.

Het is een zeer uitgebreide informatieve avond. 

 

U kunt zich opgeven via de web site van het ziekenhuis.

De avond start om 19.30 uur en zal rond 21.30 uur afgesloten worden. 

"Uitgebloe(i)d"

Maandag 3 maart 21:00 uur, Nederland 2 
 

Zoals zoveel vrouwen, overviel het programmamaakster Ingeborg Beugel (53) volkomen. Ze was geïrriteerd, in de war, depressief, onhandelbaar en had geen zin meer in seks. Ze herkende zichzelf niet meer en dacht dat ze gek werd. Beugel ging alleen wonen en nam er naast haar vaste partner een man bij. Veel te laat kwam ze er achter dat deze ingrijpende veranderingen in haar leven te maken hadden met iets waarvan ze dacht dat het háár nooit zou overkomen: de overgang. Tot haar eigen verbazing was ze totaal niet voorbereid en wist ze er bijna niets van. 

Waarom is de overgang nog steeds een taboe en durven maar weinig vrouwen er openlijk over te praten? Terwijl meer vrouwen dan ooit in die levensfase zitten: meer dan 1,6 miljoen. Heel vroeger gingen veel vrouwen vóór of rondom de overgang dood, tegenwoordig komt de overgang op de helft van hun leven. Omdat de meeste vrouwen werken, krijgen niet alleen partners en kinderen, maar ook collega’s en werkgevers ermee te maken.

Ingeborg Beugel gaat in de NCRV-documentaire Uitgebloe(i)d? op zoek naar antwoorden op vragen die iedereen heeft, maar bijna niemand durft te stellen. Is de overgang een wreed natuurverschijnsel waar vrouwen zich alleen maar in kunnen schikken? Of is het leed wel degelijk te overzien en te bestrijden?

Beugel neemt de kijker in Uitgebloe(i)d? mee langs alle stadia van de overgang. Ze bezoekt specialisten, haar eigen moeder, vriendinnen, topvrouwen en bekende Nederlanders. Uitgebloe(i)d? is een ontwapenende en zeer persoonlijke film waarin Beugel de kijker niet alleen een onverbloemd inkijkje in haar eigen leven geeft, maar ook laat zien hoe groot de impact van de overgang is op het leven van bijna iedere vrouw.

Uitgebloe(i)d? is een film van  Ingeborg Beugel. Beugel werkte als programmamaakster voor o.a. Netwerk en de IKON en maakte de twaalfdelige tv-serie Geloof, seks & (wan)hoop.

Uitgebloe(i)d? is geproduceerd door Interakt en mogelijk gemaakt met een bijdrage van het CoBofonds.

Samen met mijn collega's uit het  menopauze team Sint Lucas Andreas Ziekenhuis werkte ik mee aan de documentaire.

De uitzending is te bekijken via deze link: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1401429

Het jaar 2013

Zakelijk is het jaar 2013 voor mij afgesloten. Misschien nog wat telefoontjes of mailtjes van klanten. Maar de ervaring is dat in deze dagen vrouwen minder tijd en aandacht hebben voor zichzelf.

2013 was mijn 11dejaar als verpleegkundig overgangsconsulent. Dit jaar ben ik met 890 vrouwen in gesprek geweest die aandacht hebben gevraagd voor hun overgang.

Nu is waarschijnlijk de gedachten dat deze vrouwen in consult zijn geweest voor de meest bekende klachten als ‘opvliegers’ en ‘nachtzweten’. En natuurlijk is dat een veel gehoord probleem. Maar de psychische veranderingen worden meestal als veel erger ervaren en gelukkig ook ter sprake gebracht: de gedragsveranderingen met de snelle irritaties, de stemmingswisselingen, de angstgevoelens, depressieve klachten, geheugen –en concentratie stoornissen, het opgejaagde en nerveuze gevoel. ‘Ik ben mezelf kwijt’ wordt vaak gezegd. Veel aandacht werd gevraagd voor de seksuele veranderingen: de pijn bij penetratie, verminderd libido, moeizame opwinding. Niet zelden gaan deze klachten samen met een hoop verdriet. Verdriet om dat wat ooit zo vanzelf sprekend was ineens kan veranderen.

Nog steeds worden vrouwen in al hun overgangsklachten vaak niet serieus geworden. Terwijl voor de meeste klachten goede oplossingen zijn.

Gelukkig heb ik veel vrouwen in 2013 opnieuw mogen begeleiden naar beter. Met soms een communicatie met de huisarts of een verwijzing naar een specialist. Maar de meeste problemen waren samen op te lossen.

Er staat een nieuw jaar voor de deur.

Met steeds meer kennis en ervaring zal ik ook in het nieuwe jaar mijn gesprekken hebben met vrouwen die aandacht vragen voor hun overgang. Soms op een te jonge leeftijd of op een onnatuurlijke manier door de gevolgen van ziekte of een operatie.

Met ingang van januari ga ik naar een nieuwe locatie in Diemen. Op maandag ben ik met mijn praktijk in de Brede HOED in Diemen en op dinsdag blijf ik in de van Wou Apotheek in Amsterdam. Op de andere dagen ben ik actief binnen de menopauze poliklinieken in het Boven IJ Ziekenhuis en in het Lucas Andreas Ziekenhuis.

En er komt een boek!!! In januari teken ik samen met José Rozenbroek een contract bij uitgeverij Atlas Contact. Op verzoek schrijven wij een boek over de overgang. Een boek waarin aandacht wordt besteed aan alle facetten van de overgang, die geschreven moeten worden.

In 2014 zal ik steeds laten weten met welk hoofdstuk wij bezig zijn. We zijn al een stukje gevorderd maar daar over later…….

Maar eerst bedank ik al mijn klanten voor het vertrouwen dat zij ook dit jaar weer in mij hebben gehad.

Ik wens iedereen Fijne Feestdagen en een mooie ‘overgang’ naar 2014

 

 

  

'De kracht van hormonen'

 

Dit najaar verzorg ik samen met Maartje van Wijnhoven tevens orthomoleculair therapeut kennisdagen voor de Stichting Educatie Atrium Innovations.

De kracht van hormonen’

De dagen worden bezocht door orthomoleculair therapeuten, artsen, diëtisten, verpleegkundigen en andere belangstellenden.

Een hele leuke nieuwe ervaring. Ik ontmoet weer allemaal nieuwe collega’s.

De lesdagen worden druk bezocht en de interactie met het publiek is leerzaam.

Vanwege grote belangstelling is er afgelopen vrijdag een extra kennisdag bij gepland.

Maandag 8 April in 'Koffie Tijd' RTL 4

Maandag 8 April ben ik samen met mijn collega's Dorenda van Dijken, gynaecoloog en Bianca van Moorst seksuoloog/ psycholoog te gast in het TV programma Koffie Tijd van RTL 4.

Samen vormen wij het menopauze team van het SLAZ Ziekenhuis in Amsterdam. Wij gaan iets vertellen over onze hulp aan vrouwen in de overgang. Welke ervaringen wij hebben.  En hoe wij tegen deze levensfase aankijken.

(Het fragment is hier te bekijken)

Informatie avond in SLAZ Ziekenhuis

Op maandag 9 september 2013 geef ik samen met mijn collega's van het menopauze team SLAZ ziekenhuis een lezing over de overgang. Gynaecoloog Dorenda van Dijken en seksuoloog en psycholoog Bianca van Moorst. Ook zal cardioloog J. Schroeder  vertellen over hart -en vaatziekten bij vrouwen en speciaal voor vrouwen in de overgang. Als aanvulling zullen de medewerkers van de osteoporose polikliniek aanwezig zijn met informatie. Heeft u interesse dan graag aanmelden via de site van het SLAZ Ziekenhuis.

Nieuw Artikel "De overgang is niet sexy"

In de LINDA van maart staat een groot artikel over de overgang. Hiervoor werd ik geinterviewd samen met gynaecoloog Dorenda van Dijken.  Het artikel werd geschreven door José Rozenboom.

Een aantal koppen 'Soms zijn de klachten zo erg dat vrouwen zich oprecht afvragen of ze gek aan het worden zijn'. 'De een tobt eenzaam rond, de ander vindt het bijna een prestigekwestie om net te doen of ze nergens last van hebben'. 'We zijn doodsbang medicijnen te slikken. Terwijl een hormoonpil fantastisch werkt en ook nog ongevaarlijk is'. Deze laatste vraag om enige nuanceren. Helaas hebben wij vooraf geen inzage gekregen in de opmaak en het gebuiken van tekst koppen.

Maar het artikel is geheel zoals wij de overgang benaderen. Vrouwen adviseren en begeleiden.

Artikel in Esta nr 14 22/6 - 5/7 '12

Tatum Dagelet en Lara Aerts, beiden eind 30 zetten zich schrap tegen de naderende overgang.

Zij hebben mij en mijn collega's uit het menopauze team in het Lucas Andreas Ziekenhuis geïnterviewd. Je leest over allerlei in en outs betreffende de overgang; je seksleven, je botten, algehele verslapping en moodswings. Ook andere artsen en therapeuten zijn aan het woord.

Lees hier het hele artikel.

Lezing in Boven IJ Ziekenhuis

Samen met gynaecoloog Hilda Kessel verzorg ik op maandag 7 oktober 2013 een lezing over alle aspecten van de overgang. De lezing wordt al jaren goed bezocht en hoog gewaardeerd.

Boven IJ Ziekenhuis, aanvang 19.30 uur. Deelname is gratis. De avond duurt ongeveer 1 1/2 tot 2 uur.

U kunt zich aanmelden via mijn e-mail adres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dutch Menopause Society

Sinds Februari 2012 ben ik lid van de dutch Menopause Society. Voorgedragen door gynaecoloog Dorenda van Dijken uit het SLAZ. Doel van de werkgroep is het bevorderen van inzicht en kennis van climacterium, menopauze en de hormonale gevolgen van de menopauze in de volle breedte. Leden worden geacht bij te kunnen dragen aan het verwezenlijken van de doelstellingen van de werkgroep.