Jos Teunis voor vrouwen

De overgang

Last van gewichtstoename? Stemmingswisselingen of angsten? Slecht slapen? Opvliegers? Gewrichtsklachten? Vermoeidheid?

Zelfs nog vóór dat je menstruatiepatroon verandert, kun je last krijgen van hormoonveranderingen door de overgang. Tijdig inzicht in het proces van de overgang en de eigen klachten kan voorkomen dat deze jouw leven gaan beheersen. Je zult ontdekken dat de overgang een waardevolle en inspirerende levensfase kan zijn.

De overgang is een periode in het leven van de vrouw en wordt wel een levensfase genoemd zoals ook de puberteit een levensfase is. Het markeert het einde van de vruchtbaarheidsperiode. De eicellen die in de eierstokken tot rijping komen, waarbij het vrouwelijk hormoon oestrogeen geproduceerd wordt, raken op. De overgang duurt een aantal jaren en is niet een plotseling moment. De laatste menstruatie wordt de menopauze genoemd. Gemiddeld is de laatste menstruatie rond het 51e – 52e jaar, maar bij sommige vrouwen begint het al voor het 40e jaar (vroege overgang) en bij anderen een aantal jaren na het 51e – 52e jaar. Evenals het moment waarop de overgang begint verschillend is, is ook de duur van de overgang met de klachten die daar bij horen verschillend. Het kan korter zijn dan 2 jaar, maar soms ook langer dan 6 jaar.

Sommige vrouwen komen op een niet-natuurlijke manier in de overgang. Oorzaken hiervoor kunnen zijn: operatieve (preventieve) verwijdering van de eierstokken, chemotherapie, bestraling of medicijnen. Voor deze vrouwen komt de overgang niet geleidelijk zoals bij een natuurlijke overgang, maar in een zeer snel tempo. Als de overgang een neveneffect is van een ziekte of behandeling komt dit probleem bovenop de andere problemen.

Vrouwen die voor hun 40e levensjaar stoppen met menstrueren komen te jong in de overgang. Dit overkomt één op de honderd vrouwen. De diagnose vervroegde overgang komt vaak onverwacht, omdat het eigenlijk niet in de belevingswereld van een vrouw in de bloei van haar leven past. De vroege overgang vraagt om specifieke aandacht.

Klik op een onderwerp voor meer informatie:

Ervaringen van cliënten

Uit een evaluatie die gedurende een jaar werd gehouden onder mijn cliënten blijkt dat zij zeer positief zijn over hun bezoek aan mijn praktijk. Dit waarderen zij het meest:

  • Ik kon eindelijk in alle rust mijn symptomen en klachten bespreken.
  • Ik kreeg uitgebreide informatie over het proces van de overgang en wat er daarbij in je lichaam gebeurt.
  • Ik heb mijn eigen symptomen en klachten leren begrijpen in het licht van de hormoonveranderingen.
  • Ik kreeg goed inzicht in de keuzemogelijkheden van voor mij geschikte behandelingsmethoden.
  • Mijn klachten verbeterden al na twee tot drie consulten.

Lees meer ervaringen van cliënten.